HYVINVOINTIALUEIDEN RAHOITUSMALLI JA KIRJAAMISEN VAIKUTUS RAHOITUKSEEN
Yhteistyössä lääkeyrityksen ja hyvinvointialueen kanssa
Projektin tausta
Hyvinvointialueiden rahoitus perustuu valtion määräämiin kriteereihin, joissa sairastavuus ja tiettyjen sairausluokkien esiintyvyys ovat keskeisiä. Rahoitusmalli on kokonaisuudessaan monimutkainen ja vaatii perehtyneisyyttä. Muun muassa diagnoosien kirjaamisen epätarkkuudet ja alueelliset vaihtelut kirjaamisessa voivat tuoda haasteita rahoituksen oikeudenmukaiselle jaolle.
Tavoitteet
- Lisätä tietoisuutta hyvinvointialueiden rahoitusmallista ja sen perusteista.
- Keskustella diagnoosien kirjaamisen tärkeydestä ja vaikutuksesta rahoitukseen.
- Tarjota esimerkkejä sairauksien painokertoimista ja niiden esiintyvyyden vaikutuksesta rahoitukseen.
Menetelmät
- Interaktiivinen koulutus hyvinvointialueiden keskijohdolle.
- Laskentamalli, joka demonstroi tiettyjen sairauksien esiintyvyysmuutosten vaikutuksen rahoitukseen.
Tulokset
Koulutus ja laskentamallin käyttöönotto perehdyttivät rahoitusmallin monimutkaisuuksiin, osoittaen miten yksittäisten kliinikoiden tarkempi kirjaaminen voi vaikuttaa taudin esiintyvyyslukuihin ja sitä kautta rahoitukseen hyvinvointialueella. Käytännönläheiset esimerkit herättivät kiinnostusta ja toivat konkretiaa monimutkaiseen aiheeseen.
Johtopäätökset
Projekti korosti, että ymmärryksen lisääminen kliinikoille ja heidän esihenkilöilleen rahoitusmallista ja sen taustalla olevista tekijöistä, voi mahdollistaa tarkemman ja oikeudenmukaisemman rahoituksen kohdentamisen tulevaisuudessa. Koulutus ja kehitetty laskentamalli tarjoavat konkreettisen tavan demonstroida kirjaamisen vaikutuksia oikeudenmukaiseen resurssien jakoon.